Wij geloven dat nieuwsgierigheid de motor achter leren is.
|
Breinbrekers om het creatieve denken en de nieuwsgierigheid van kinderen te stimuleren.
Waarom nieuwsgierigheid?
Nieuwsgierigheid is een van de belangrijkste gereedschappen die de mens heeft om te leren. Wanneer je nieuwsgierig bent wil je oprecht weten wat er speelt. Je wilt het snappen, begrijpen, bevatten en dit maakt dat je de dingen die je op dat moment leert ook nog eens beter onthoudt.
Zoals Einstein zei: “Ik heb geen bijzondere talenten, ik ben alleen hartstochtelijk nieuwsgierig”. Deze uitspraak van Einstein is ontzettend waar: uit steeds meer onderzoek lijkt een verband te komen tussen nieuwsgierigheid als kind en academische prestaties later. Kort gezegd: nieuwsgierige kinderen leren meer, beter en langer. Best handig om daar aandacht aan te besteden in de les dus!
Welke kant rijdt deze bus op? (Links en rechts zijn de enigemogelijkheden) |
Hoe werkt het precies?
Nieuwsgierigheid is eigenlijk een soort reflex van de hersenen. Op basis van eerdere kennis en herkenbare patronen zijn je hersenen de hele dag bezig met informatie te verwerken. Soms wordt hierbij bepaalde informatie aangeboden die voor de hersenen extra interessant is. Het sluit bijvoorbeeld aan bij iets wat je al weet, of staat juist haaks op iets wat je dacht te weten. Hierdoor raak je nieuwsgierig: de hersenen beslissen zelf dat ze meer hierover willen weten en ‘dwingen’ je om het verder uit te zoeken.
|
En waarom werkt het dan zo goed als leerlingen nieuwsgierig zijn? Eigenlijk gaat het dan om twee belangrijke punten in de hersenen, die ervoor zorgen dat nieuwsgierigheid zo goed werkt. Als eerste is nieuwsgierigheid een soort voorbereider voor het leren. Wanneer je ergens nieuwsgierig naar bent sta je meer open om te leren: de verbindingen die gelegd worden zijn sterker en daardoor onthoud je het beter. Je hersenen zetten zichzelf in een startpositie om in korte tijd meer te leren dan normaal.
Welk cijfer hoort er niet bij? |
Het tweede punt gaat over de beloning: wanneer je ergens nieuwsgierig naar bent en dit dan leert, geven je hersenen meer dopamine af. Leren wordt dan een soort drugs: het goede gevoel motiveert en daagt uit om nog meer te leren, zodat er nog meer dopamine afgegeven wordt. In beide gevallen dus zeker geen verkeerde dingen die er gebeuren in de bovenkamer van leerlingen!
(Uit een artikel van Michiel Lucassen, www.vernieuwenderwijs.nl)
Nieuwsgierig naar de antwoorden? Wees van harte welkom om contact op te nemen: |
|